Monday, 1 April 2013

CREAM PUFF PUFF

Assalamualaikum..


Cream puff ni merupakan makanan pertama yang berjaya merasmikan oven bielah. hehe. Ni saja nak test dulu. Mula-mula buat kena yang senang dan mudah kan? Baru rasa ada semangat sikit. Mula dari yang kecik pastu baru la besarkan lagi skop pembuatannya. hoho.




Hasilnya agak memuaskan dan disukai ramai. hehe. 

CREAM PUFF
Resepi: Cik Epal ;)

Bahan-bahan untuk kulit;

1 cwn                    Tepung gandum (diayak. lau tak nak pun tak apa)
1 cwn (250ml)       Air (nak guna susu pun boleh)
1/2 cwn (125g)      Butter 
4 biji                      Telur ayam
1 tsp                      Esen vanilla (tak nak letak pun tak apa)

Cara-cara;

- Sediakan tray, gris tray dengan butter tak nak bagi adunan melekat di tray.
- Panaskan oven pada suhu 200c.
- Satukan air dan butter ke dalam periuk dan masak atas api sederhana sehingga mentega larut. Biarkan hingga air hampir mendidih.
- Kecilkan api, masukkan tepung. Kacau cepat-cepat sehingga adunan jadi macam doh nak buat roti dan tak melekat di periuk.
- Ketepikan adunan dalam bekas lain. Masukkan esen vanilla. 
- Setelah sejuk, masukkan telur sebiji demi sebiji *telur-kacau-telur-kacau-telur-kacau-telur-kacau sehingga ia menjadi adunan yang lembut dan licin. Kalau ada mixer lagi senang kerja, tak payah letih-letih nak kacau. 
- Masukkan adunan dalam piping bag yang bernozel bulat atau bintang. Dan paipkan atas tray. Bagi yang takde nozel, kreatif itu perlu. hoho.



- Yg takde nozel. Guna 2 batang sudu, pastu bulat-bulatkan doh tu dan letak atas tray. Pastikan jarak antara doh tu tak dekat sangat sebab nanti akan berlaku proses berkemban. Ehh, berkembang. *rujuk gambar dekat atas.
- Semburkan/renjis sedikit air atas adunan. 
- Bakar dalam oven pd suhu 200c selama 25 minit atau adunan tuh jadi keperangan dan kembang. Bila nampak dah masak boleh keluarkan dan diganti dengan doh yang lain.


Bahan-bahan untuk sos kastard;

2 tbsp         Tepung jagung
2 tbsp         Tepung kastard
1 1/2 cwn   Susu segar 
2 biji           Telur
1 tsp           Esen vanilla
3 tbsp         Gula (ikut kesukaan masing-masing nak manis ke tak)

Cara-cara;

- Masukkan semua bahan-bahan yang dekat atas. Kacau sebati atas api sederhana. Kacau sampai likat/pekat. 
- Biarkan sejuk, baru masukkan dalam cream puff yang sudah masak dan dipotong tengah-tengahnya. Potong kalau boleh jangan sampai putus, potong separuh jer. 
- Sedia untuk dingapppppp. :D





Gambar ni hasil yang bielah dapat. hehe. Yang panjang tu sebenarnya chocolate eclair. Dohnya sama macam nak buat cream puff jugak, yang beza inti jer. Bielah malas nak buat inti choc, jadi bielah cairkan coklat masakan dan celup jer ia. hehe. Senang kan? Jadi boleh laa cuba yer ^^

Kalau rasa nak cuba inti lain boleh jer. Cuba letak jagung dalam tin tuh. Sedap mungkin. Bielah tak cuba lagi, nanti ada masa cuba. hehe, kreatif itu penting. 



0 comments:

Post a Comment