Monday, 1 April 2013

DARI HONG KONG KE MALAYSIA!

Assalamualaikum..

Hari ni bielah tetiba rasa mengidam nak makan kuey teow hong kong! Hehe, benda ni always jer buat kat umah untuk makan malam. Bila lauk yang tengahari dah habis, otak akan start berpusing nak masak apa untuk isi perut malam ni. Bielah memang suka menternak lemak malam-malam hari. hehe, xD

Bielah rasa kuey teow ni adalah yang paling simple dan senang nak buat. Menurut pandangan bielah laa. Kena sediakan dua benda jer, kuahnya dengan keuy teow yang digoreng. Jom kita tengok macam mana nak buat!

Sukatan ni sesuai untuk 4-5 orang makan. Kalau makan sikit-sikit laa. Tapi kalau seorang dah makan banyak, kiranya utk 3-4 orang jelaa.

KUEY TEOW HONG KONG
Resepi: belajar dari Kak Dah :)


Bahan;

2 plastik           Kuey Teow
4 biji                Telur


Bahan-bahan utk kuah;

1/2 ekor          Ayam -potong dadu
3 ulas              Bawang putih -lenyek kan ia
4 tbsp             Tepung jagung
2-3 helai          Daun limau purut *disiat-siat
1 btg               Lobak merah*
1/3 biji            Kubis bunga/daun*
1 plastik          Putik jagung*
2 biji               Tomato*
3-4 biji            Lada/cili padi -potong/ketuk jer
Air secukupnya
Minyak 
Garam

*Potong mengikut kesesuaian. Rasa nak potong melintang, menegak, menyerong. Semua boleh. huhu, tapi jangan potong dadu. Tak pernah dibuat orang potong dadu untuk masakan macam ni, tapi mungkin ade kot. 


Cara-cara;

- Rebus ayam dalam periuk berasingan sampai masak. Bagi yang suka seafood, tak payah rebus dulu. Masukkan sekaligus jer dengan air. Kalau ayam tu malas jugak nak direbus dulu, masukkan sekali jer dengan air nanti dan tunggu sampai masak sepenuhnya.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, kemudian tumiskan bawang putih. Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi dengan isi ayam sekali. 
- Masukkan garam secukup rasa. Dalam bekas lain, larutkan tepung jagung dengan sedikit air. *Jangan guna air panas, sebab nanti ia akan jadi berketul-ketul. Tepung jagung ni berfungsi sebagai pemekat kuah. Kalau suka pekat, tambahkan lagi tepung jagung. Ni atas kesukaan masing-masing. Bielah suka pekat. Jadi letak banyak sikit. hehe
-  Masukkan sayuran serta cili padi, diikuti larutan tepung jagung dalam kuah. Masukkan daun limau purut yang disiat-siatkan ia. Biarkan seketika dan boleh tutup api. *kalau tak suka sayur crunchy, boleh letakkan lama lagi atas dapur, kalau suka crunchy, letak kejap jer. 

- Bagi kuey teow pula, panaskan sedikit minyak dalam kuali.
- Gaulkan kuey teow dalam telur yang dah dipukul.
- Ambik segenggam kuey teow atau sebanyak mana yang kita nak dan goreng hingga garing. 
- Angkat dan toskan seketika, hidangkan dalam pinggan/mangkuk dan tuangkan kuah yang siap tadi mengikut kemahuan masing-masing.
*ulang langkah ni untuk kuey teow yang seterusnya. Kiranya untuk seorang satu kali goreng laa. hoho. Kalau suka banyak telur, boleh tambahkan lagi telur. No problemo.


Hidangkan waktu panas-panas! Bagi yang suka pedas, boleh tambahkan seberapa banyak lada yang dimahukan. Hidangkan dengan bawang goreng dan daun ketumbar. Kalau takde pun takpe. Ni option jer. 




Gambar ni ambik dari sheikh google. Nanti kalau bielah buat, bielah letak gambar sendiri deh. hehe.


Senang kan nak buat? Lepas ni tak perlu laa beli kat kedai lagi. Dah boleh buat sendiri kat rumah. Yeayyyyy!! :DD



0 comments:

Post a Comment